keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kahvi, tuo kauan parjattu nautintoaine, on nyt todettu varsinaiseksi terveystuotteeksi. Viitaten HS:n torstain terveysliitteeseen jokunen päivä sitten,  kahvi parantaa lähimuistia, pienentää dementiariskiä, alentaa sydäninfarktin riskiä, kakkostyypin diabetesriskiä ja eturauhassyövän riskiä. Myös astmaoireet voivat helpottua. Tietysti kohtuus kaikessa, ei sitäkään litrakaupalla liene hyvä litkiä, mutta muutamia kupillisia päivittäin. Suosittelen tutustumista artikkeliin, siinä kerrotaan tarkemmin määristä ja vaikutuksista.
Vielä parempi uutinen tai oikeastaan jo vanha tieto, on että suomalaiset marjat ovat erityisen terveellisiä. Lakka, vadelma ja mesimarja sisältävät tutkija Riitta Puupponen-Pimiän mukaan (HS 14.2.2014) tulehduksia estäviä ja mikrobeja torjuvia yhdisteitä. Puolukassa, mustikassa ja karpalossa ei ole näitä ellagitanniineja, mutta niiden antosyaanit ovat tulehduksia estäviä ja terveyttä edistäviä.
Joten, kunhan kesä ja syksy taas koittaa, koko kansa metsään ja marjaan. Sieltä tuomme mukanamme paitsi arvosaaliin myös hyvää mieltä, liikunnan suomaa iloa, tervettä väsymystä ja hyvät unet kaupan päälle.
Itse olen harrastanut tätä riemukasta retkeilyä jo lapsuudesta asti ja nykyisinkin mökille päästyäni livahdan varmasti metsään enkä kävele marjamättäiden ohi, en tattien tai rouskujenkaan, kun niitä alkaa putkahtaa näkyviin syksymmällä. Voi sitä iloa löytää kaunis pulska herkkutatti! Mikä kieltä kutitteleva keitto tai kastike siitä syntyykään. Talveksi kuivaan tatteja niin paljon kuin ikina jaksan kerätä ja käsitellä. Kun tekee homman huolella, ne säilyttävät makunsa, tuoksunsa ja rapeutensa seuraavaan kevääseen, jopa ylivuotisiksikin. Laitan tuotteet puhtaisiin lasipurkkeihin, kannet huolella kiinni ja purkit kaappiin auringolta suojaan. Tietysti kohtuus säilyttämisessä. Turhan kauan ei kannata varastoida, metsä hyötää niitä taas lisää liki joka kesä.
Suosittelen näitä ilmaisia hyvän mielen hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti