lauantai 8. helmikuuta 2014

Kantasolututkimuksesta kuuluu kummia

Tutkijat Haruko Obokata ja Charles Vacanti testasivat hiirten valkoisia verisoluja. Ennestään he jo tiesivät, että jos kasvin soluja rasittaa, stressaa, ne ryhtyvät puolustautumaan. Solut muuttuvat ja niistä voi itää jopa aivan uusi kasvi. Haruko Obokata, nuori japanilainen tutkija, jätti soluja happamaan liuokseen puoleksi tunniksi ja pani ne sitten elatusastialle. Aluksi ei tapahtunut mitään, mutta toisena päivänä solut alkoivat hohtaa vihreinä, ne alkoivat tuottaa proteiinia Oct-4, jota tuottavat ainoastaan monikykyiset kantasolut. Seitsemäntenä päivänä 2/3 soluista loisti vihreää valoa. Harvardin tutkija Charles Vacanti toisti kokeet. Menetelmä on saanut nimen stap eli ärsytyksellä tuotetut monikykyiset kantasolut.
Monikykyisiä kantasoluja oli saatu jo aikaisemmin muutaman päivän ikäisistä alkioista sekä iPSC-menetelmällä, mutta stap nopeuttaa prosessia huomattavasti. Suurena etuna on lisäksi se, ettei tarvitse käyttää alkioita. Obokata ja Vacanti siirsivät sitten stap-soluja hiiren alkiorakkulaan. Stap-solut alkoivat erilaistua aikuisen kaikiksi solutyypeiksi. Tutkijat testasivat vielä stap-kantasoluja nuoressa hiiressä. Havaittiin, että ne kasvoivat aivo-, lihas-, rasva-, iho- ja luukudoksissa. Viikko äskeisen uutisen jälkeen tiedemaailmaa järkytettiin toistamiseen. Vacantin mukaan kerrotulla menetelmällä on jo muutettu myös ihmisen soluja. Tulokset näyttivät vastaavanlaisilta kuin hiiren stap-soluilla. Tämä varmasti innostaa toistamaan kokeita muuallakin.
Mikäli ihmisen kantasoluja on mahdollista tuottaa yhtä vaivattomasti kuin hiiren, voisi niitä kasvattaa myös ihmisen kudoksiksi. Kantasolulääketieteessä alkaisi uusi aikakausi. Ihan mutkatonta tämä ei ole. Hylkimistä saattaa tapahtua, vaikka solut olisivat peräisin samasta yksilöstä. Menetelmä vaatii vielä lisätutkimuksia mm siitä, minkälainen stressi tuottaa parhaiten stap-kantasoluja, kuumuus, ravinnon puute, happamuus vai jokin muukin.
Tutkimusalue on ihmisen kannalta äärettömän tärkeä. Kantasoluilla saatettaisiin pystyä hoitamaan silmiä, sydäntä, aivoja, kaikkia elimiä. Niistä voisi olla apua myös syövän hoidossa. (Lähde Helsingin Sanomat 8.2.2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti